Kapibary


Zgodnie z Wikipedią i wszelkimi pisanymi źródłami ostatniego wieku, Kapibary (Hydrochoerus hydrochaeris), największe gryzonie świata, osiedlają się w tropikach Ameryki Południowej, wybierając tereny nizinne i okołorzeczne. Dorosła Kapibara, ważąca nawet do 70 kg (a zatem tyle ile pieczywa rocznie zjada przeciętny mieszkaniec Polski) świetnie pływa, głośno gwiżdże i uwielbia towarzystwo- samotna Kapibara, to wręcz niespotykane. Jak każdy inny gryzoń, Kapibara zmaga się z nieustannie rosnącymi zębami, które nieścierane zapewne rysowałyby parkiet.

Co ciekawe zwierzaki te aktywne są głównie około nocy- a zatem o świcie i zmierzchu, w skwarze dnia wylegują się w orzeźwiających falach rzeki. Wysoko umieszczone oczy, uszy i nozdrza ułatwiają znacznie te wodne kąpiele, bo przecież w tropikach niezbędna jest nieustanna czujność. Bezlitośni wrogowie Kapibar- kajmany, jaguary, anakondy, czają się w każdym szeleście liści i pluśnięciu wody.

To suche fakty.

Tylko prawdziwi wielbiciele wiedzą jednak, że Kapibary marzą o wielkich podróżach, uwielbiają podziwiać zachody słońca, znają nazwy większości gwiazdozbiorów, kochają jazz i książki Terrego Pratchetta, a nienawidzą zapachu wędzonych ryb, komunikacji miejskiej, drapania po brzuchu i gorzkiej, czarnej kawy.